Barion Pixel

Melyiket válasszam ?

Búza kisokos

A Garat malomban több különleges búzafajtával dolgozunk.
Kisokosunkból egy kis betekintést nyerhetsz a különböző fajtákba. Összeszedtünk pár információt, amik a számodra is hasznosak lehetnek.

Miért

a garat malom lisztjeit válasszam?

A malmunk egyik különlegessége, hogy egyedülálló módon csak saját terményt őrlünk. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a malom a Bóly-Töttösi Mezőgazdasági Szövetkezeti Zrt. tulajdonában van. Így, bár két külön cégként működünk, a terményt csak és kizárólag tőlük szerezzük be.

A célunk az, hogy kizárólag magas és jó minőségű búzát őröljünk csak, amelyek adalékanyag és lisztjavítószer mentesen kerülnek ki a malomból.

Miért

a királybúzát válasszam?

A királybúza egy teljesen új faj, lényegében fajhibrid. Az új fajban egyesült a tönköly életrevalósága, robusztussága, igen magas fehérjetartalma a tönke búza keménységével, kiválóan rugalmas sikérszerkezetével és a rendkívüli szárazságtűrésével.

A közönséges lisztekhez képest a királybúzából készült lisztek fehérjetartalma nagyságrendekkel magasabb, aminosav összetétele jóval kedvezőbb, ezért szervezeted számára könnyen felismerhetővé válik. A hagyományos lisztek esetében megszokott hófehér színtől eltérően a királybúzából készült lisztek színe sárgásabb, ami a búzában természetes módon meglévő karotin festékanyagoknak köszönhető. Ezeknek a liszteknek ízűk van – nem ízetlen, porszerűek – van egy különleges kulináris élvezetet adó jellegük, igazi gasztronómiai kiválóság.

Felhasználása széleskörű: kenyerekhez, pizzához, tésztákhoz is kiváló. Nagyon finom süteményeket, kelt tésztákat lehet belőle készíteni. A pékek és háziasszonyok kedvence egyaránt, hiszen nagyon könnyű vele dolgozni és más lisztekhez képest több vizet tud felvenni.

„A királybúzaliszt egy ízig-vérig magyar termék. Magyar nemesítés, hazai földben termett, itthoni feldolgozás. Kétféle természetes adalék hozzáadásával készül, szívvel és lélekkel. Végre egy liszt, amelynek íze van.”

Igazolt és nem igazolt gluténérzékenyek egyaránt visszajelezték már, hogy a szokásos panaszok nem jelentkeztek a királybúzalisztből készült termékek fogyasztása után. A tojás nélküli száraztészta készítéshez felhasznált KBL lisztek sok tojás eredetű megbetegedéstől (pl. szalmonella) megkímélik a szervezetet. A magasabb fehérjetartalom és a testazonosabb aminosav szerkezet miatt az ebből készült termékek roboráló (erősítő) és egészség megőrző tulajdonságokkal bírnak.

Miért

A kamutot válasszam?

Az Egyiptomból származó kamutot – nem véletlenül – a gabonafélék fáraójának is nevezik. Egyike azon kevés gabonafajoknak, amelyek nem mutálódtak más gabonafélékkel és nem nemesítették.

Az édeskés, vajas, mogyorós ízzel bíró kamut ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.

A közönséges búzához képest 20-40%-kal több fehérjét tartalmaz. A héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint találunk. Kiváló E-vitamin-, riboflavin- (B2-vitamin), niacin-, tiamin- (B1-vitamin), magnézium-, cink-, vas-, és szelénforrás.

A kamutlisztnek gyönyörű sárgás színe van,- szemben a többi fellelhető liszttel- melyet a magas karotin tartalmának köszönhet. Felhasználható kenyerek, pékáruk sütéséhez vagy akár tésztakészítésre is. Utóbbi tojás nélkül is sikeres lehet a kamut jelentős sikértartalma miatt. Mivel glikémiás indexe alacsony (GI: 45), a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Lassú a felszívódása, kedvező hatással van az immunrendszerre, könnyen emészthető, alkalmas a gyomor problémákkal szenvedők részére is. Segít a májnak a méregtelenítésben.

Miért

a tönkölyt válasszam?

A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. Vitamin és ásványi- anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével). Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is.

Gyakran

Feltett kérdések

Első betű a gabona fajtája:
B – búza
TB – tönkölybúza
KB – királybúza

Második betű a szemcseméret:
L – liszt – apró szemcséjű finomliszt
FF – kétszer-fogós
AD – dara

A szám a hamutartalmat fejezi ki, aminek vizsgálata során a lisztet nagyjából 600 oC-on égetik el. Az így megmaradt anyag visszamérésével határozzák meg a hamu tényleges tartalmát, ami nagyrészt fémekből, ásványi sókból épül fel. Ezek a fémek, mikroelemek illetve ásványi sók elengedhetetlenül szükségesek az emberi szervezet harmonikus működéséhez. Éppen ezért, a hamutartalom a lisztek egyik fontos jellemzője. Minél nagyobb ez az érték, annál magasabb az ásványi anyag tartalma.

Az általunk felhasznált termények nem ökológiai gazdálkodásból valóak, tehát nem bio búzák. Ennek ellenére a Bóly-Töttösi Zrt. minimalizálja a növényvédő szerek használatát illetve alapvetően ellenálló fajtákkal dolgoznak, amik nem igényelnek sok növényvédelmet.

Igen. Minden terményt csak és kizárólag az „anyacégtől” szerzünk be, így tudjuk garantálni a jó és állandó minőséget a vevőinknek.

"Hosszú utat jártam be, mire rátaláltam, de amikor az utunk végre keresztezte egymást, rögtön tudtam, hogy egy életre alkotótársak leszünk. Mint egy igaz barát, nem néz le, ha ügyetlen vagyok, nem ítélkezik felettem, ha rossz döntéseket hozok, nem tesz különbséget köztem, amatőr hómbékőr és profi pékek között, csak szelíden felajánlja önmaga tejességét a pékzőművészetnek. Magas minősége állandóságával a stabilitás és béke szigetét adja a középszerűség és a kompromisszumok háborgó óceánján."

Pillanatképek

kincseinkről